Wat kan ik zelf doen?

Wat kan ik zelf doen?

Dát is makkelijk praten!

1 op de 4 Nederlanders ergert zich wel eens aan zijn buren. Het gaat vaak om kleine irritaties die op lange termijn tot grote ergernissen kunnen leiden.

Hoe voorkom je dat dat gebeurt? Er samen over praten is niet altijd even makkelijk. Toch kun je er zelf iets aan doen.

 

Volg de volgende 5 stappen:

Kalm

Voel je je boos of geïrriteerd? Met woede maak je het erger. Probeer dus kalm te blijven voordat je je buur benadert. Wanneer jij rustig bent is de kans groot dat er ook kalm gereageerd wordt door je buur.

Oplossing

Zoek samen naar een oplossing waar jullie allebei tevreden mee zijn. Kom elkaar hierin tegemoet. Van beide kanten zullen er eisen bijgesteld moeten worden om tot een goede oplossing te komen.

Moment

Kies een moment dat jou én je buur goed uitkomt. Verwacht niet dat je buur direct tijd voor je heeft. Spreek samen een moment af wanneer jullie beiden tijd hebben voor elkaar.

Afspraken

Is de oplossing gevonden? Maak duidelijke en makkelijk te behalen afspraken waar jullie je allebei aan gaan houden.

Leg uit

Leg tijdens het gesprek uit wat voor overlast je ervaart en wat het met je doet. Luister ook naar je buur. Het is mogelijk dat je buur niet door heeft dat het je ergert of dat de buur een goede verklaring heeft hiervoor. Probeer begrip voor jouw situatie te krijgen, maar heb zelf ook begrip voor je buur.